Liszt fajták

00-ás liszt

a legfinomabbra őrölt olasz durumliszt, amit csak venni tudsz. A magas fehérje és glutén tartalma teszi tökéletes pizza vagy tészta alapanyaggá.

burgonyaliszt

gluténmentes. Szárított és finomra őrölt burgonyából készül. Levesek, szószok sűrítésére is jó, vagy palacsintába, ostyába, kenyérbe.

szójaliszt

Pörkölt, egész szójababból készül. Gluténmentes. Kapható zsíros (full-fat) és zsírmentes (defatted) változatban. Mindkettő gazdag jó minőségű fehérjében (a zsírmentesben több van) és más tápanyagokban. A szójaliszt különleges ízt és tápanyag bombát ad a tésztáknak, kelt tésztáknak, kenyér keverékeknek.

quinoa liszt (ejtsd: kínóa vagy kvinóa)

egy tápanyagban gazdag gabona terméséből nyerik. A gabonalisztek között a legmagasabb fehérje- és vastartalommal rendelkezik. A quinoa jó választás vegetáriánusoknak és gluténérzékenyeknek. Paleosok között megoszlanak a vélemények, de általában nem elfogadott.

rizsliszt

Lehet fehér vagy barna, attól függően, hogy hántolt vagy hántolatlan rizs őrléséből származik. Az ázsiai konyhában tésztákat és süteményeket készítenek belőle. Gluténmentes, sütéshez és szószokhoz alkalmas a búza helyettesítésére.

rozsliszt

Nehéz állaga van és egy kis édes-savanyú íze. Kevesebb glutént tartalmaz, mint a búzalisztek, ezért sokkal töményebb és laktatóbb kenyér lesz belőle.

hajdinaliszt 

Egy ősi növény, a hajdina magjából őrölik. A hajdina rokona a rebarbarának és a sóskának, de a búzának nem. Gluténmentes, és van egy kis dióra emlékeztető íze. Népszerű alapanyag palacsintákhoz, tésztákhoz, kásákhoz és a japán soba tésztához.

csicseriborsóliszt 

Csicseriborsóból vagy sárgaborsóból készül. Gluténmentes. Gyakori alapanyag az indián konyhában, mely jellegzetes diós ízt ad a bhaji-nak, a pakora-nak, a lepénykenyereknek és édességeknek.

árpaliszt

Glutént tartalmaz. Magas rost tartalma van és tápanyagokban gazdag. Főleg Európában népszerű pudingok , levesek és kovász nélküli kenyerek alapanyagaként.

kukoricaliszt

Őrölt kukoricából készül. Dél-Amerikában és a Karib-szigeteken mindenhez ezt használják, a tortillától kezdve a pudingokig, levesekig. Gluténmentes.

sütőporos liszt

A finomított (vagy teljeskiőrlésű) liszt és a növekedést elősegítő adalékanyag keveréke. A legjobb süteményekhez, illetve ott, ahol könnyű, levegős állagot szeretnénk elérni. Gluténmentes változat is kapható.

teljeskiőrlésű liszt

Az teljes, finomítatlan búzamagot őrlik meg. Sokkal magasabb a rosttartalma, mint a finomított lisztnek.

finomliszt 

Csak a belső, héjától (a korpától) megszabadított magot őrlik meg. Gluténtartalma az őrléstől függ, így az alacsony gluténtartalmú finomliszttől (mely elsősorban sütemények készítéséhez ajánlott) kezdve a magas gluténtartalmú durumlisztig terjed.

búzakeményítő vagy kukoricaliszt

Egyaránt lehet búzakeményítő (wheat starch powder) vagy kukoricaliszt. Ha érzékeny vagy a búzára, ellenőrizd a csomagolást. Szószok sűrítéséhez vagy piskóták adalékanyagéként használatos.

tönkölyliszt

A búzaliszt rostban gazdag alternatívája. Alkalmas kenyérnek, tésztának, muffinnak, stb. Bár tartalmaz glutént, általában a búzára allergiások is könnyebben meg tudják emészteni. A tönkölyliszt lehet fehér tönköly (white spelt flour) vagy teljeskiőrlésű (wholemeal spelt flour) tönköly liszt. A fehér tönkölyliszt azonban nem finomított liszt.

fehérítetlen vagy félfehér (BL112) liszt

Nincs benne az a vegyi anyag, amit a fehér búzaliszteknél arra használnak, hogy hosszabb ideig eltartható és fehérebb legyen. Ugyanakkor van benne a tészta kelését segítő és érlelő adalékanyag. Magas a gluténtartalma és elsősorban kenyérsütéshez ajánlott a használata. 

finomliszt

Szó szerint: mindenre jó liszt, de valójában az angol név csak arra utal, hogy széleskörű a felhasználása

kenyérliszt (BL80)

Az ilyen lisztekbe általában a liszten kívül egyéb adalékanyagok is találhatók, melyek a kenyér sütését elősegítik. A fehérítetlen búzaliszt mellett lehet benne árpaliszt, C vitamin, kálium stb. Érdemes elolvasni a csomagolást.

gluténmentes liszt

Általában kukoricakeményítő, tapióka liszt, szójaliszt és rizsliszt keveréke. Van olyan is, amelyikből a szójaliszt kimarad, illetve amelyikben burgonyaliszt van. Használatát ki kell tapasztalni. Általában véve több folyadékot kell hozzáadni, mint a búzaliszthez. Sütés során ajánlott, hogy a sütési idő első harmadában kb. 10 C fokkal magasabb hőfokon kell sütni, majd lehet, hogy kell takarni a tepsit. A sütési idő is hosszabbodhat a több folyadéknak köszönhetően.

eredeti: http://alexandragasztroblogja.blogspot.hu/2010/05/lisztek-angolul.html

Tovább a blogra »