Körtés morzsasüti
Hozzávalók:
Tésztához:
3 csésze liszt
3/4 csésze porcukor
1/2 teáskanál só, plusz egy csipet
18 evőkanál hideg vaj, kockára vágva
1 tojás
Töltelékhez:
6 érett Anjou körte, szeletelve
5 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál szerecsendió
1 teáskanál vanília kivonat
2 evőkanál barna cukor
1/2 csésze pekándió (opcionális)
Elkészítés:
1. Vajazzuk ki a tepsit.
2. Keverjük össze a lisztet, cukrot és a sót.
3. Adjunk hozzá 12 evőkanál vajat és dolgozzuk simára.
4. Adjuk hozzá a tojást, dolgozzuk össze, amíg omlós nem lesz.
5. Béleljük ki a tésztával a tepsit és tegyük 30 percre a hűtőbe.
6. 20 perc után, melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
7. Süssük a tésztát kb 20 percig, amíg aranybarna nem lesz.
8. Amíg a tészta sül, olvasszunk meg 4 evőkanál vajat egy serpenyőben.
9. Adjuk hozzá a körtét, fahéjat, szerecsendiót, vaníliát és 2 evőkanál barna cukrot. Keverjük jól össze.
10. Vegyük lejjebb a hőmérsékletet, időnként kevergessük. Főzzük, amíg szósz nem lesz belőle, vagy kicsit tovább, akkor karamellizálódik.
11. Ha a tészta kihűlt, töltsük meg a körte szósszal.
12. Készítsük el a morzsát.
13. Keverjünk össze 1/2 csésze lisztet, 3 evőkanál kristálycukrot, 2 evőkanál barna cukrot, 1/2 csésze pekándiót és 2 evőkanál vajat , amíg durva morzsákat nem kapunk.
14. Szórjuk meg vele a sütinket
15. Süssük kb 20 percig. Vagy amíg aranybarna nem lesz és a körte elkezd bugyogni.
16. Hagyjuk teljesen kihűlni.