Hozzávalók:
A tésztához:
115 g vaj, lágy
300 g barna cukor
10 ml vanília kivonat
2 tojás, szobahőmérsékleten
145 g liszt
60 g kakaópor (cukrozatlan)
4 g sütőpor
6 g só
180 ml író (meleg)
60 ml kávé (vagy kakaó)
45 ml majonéz
1/3 csésze prémium sötét vagy extra étcsokoládé darabok
3/4 teáskanál szódabikarbóna
10 ml fehér ecet
A vanília krémhez:
30 ml hideg víz
10 ml zselatin
420 ml tejszín (35-37% zsír) hidegen
30 g porcukor
5 ml tiszta vanília kivonat
Csipet só
A csoki mázhoz:
180 g prémium sötét vagy extra étcsokoládé, apróra vágott
115 g vaj
15 ml könnyű kukorica szirup
likőr választható (Grand Marnier, fűszeres rum, Kahlua, stb)
Csipet só
Elkészítés:
A tészta:
1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
2. Vajazzunk és lisztezzünk ki 3 db 5 cm-es sütőformát.
3. A vajat, cukrot, vanília kivonatot nagy sebességgel keverjük 5 percig robotgéppel.
4. Lassabb sebességgel adjuk hozzá a tojásokat egyenként.
5. Szitáljuk a lisztet, kakaóportm sütőport egy tálba. Majd adjuk hozzá a többi száraz hozzávalót. Keverjük össze.
6. Egy kis tálban keverjük össze az írót és a kávét.
7. Keverjük össze a száraz hozzávalókkal. Adjuk hozzá óvatosan a majonézt.
8. Adjuk hozzá a csokoládét.
9. Keverjük össze a szódabikarbónát az ecettel (habozni fog) és gyorsan adjuk a tésztához. Keverjük simára.
10. Osszuk szét a tésztát a sütőformákba.
11. Kb 25 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
12. Hagyjuk teljesen kihűlni.A vanília krém:
1. Hideg vízzel összekeverjük a zselatint. 10 percig hagyjuk.
2. Egy kis lábosban melegítjük a tejszín harmadát, lassan hozzáadjuk a zselatint.
1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
2. Vajazzunk és lisztezzünk ki 3 db 5 cm-es sütőformát.
3. A vajat, cukrot, vanília kivonatot nagy sebességgel keverjük 5 percig robotgéppel.
4. Lassabb sebességgel adjuk hozzá a tojásokat egyenként.
5. Szitáljuk a lisztet, kakaóportm sütőport egy tálba. Majd adjuk hozzá a többi száraz hozzávalót. Keverjük össze.
6. Egy kis tálban keverjük össze az írót és a kávét.
7. Keverjük össze a száraz hozzávalókkal. Adjuk hozzá óvatosan a majonézt.
8. Adjuk hozzá a csokoládét.
9. Keverjük össze a szódabikarbónát az ecettel (habozni fog) és gyorsan adjuk a tésztához. Keverjük simára.
10. Osszuk szét a tésztát a sütőformákba.
11. Kb 25 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
12. Hagyjuk teljesen kihűlni.A vanília krém:
1. Hideg vízzel összekeverjük a zselatint. 10 percig hagyjuk.
2. Egy kis lábosban melegítjük a tejszín harmadát, lassan hozzáadjuk a zselatint.
3. Tegyük hűtőbe, kb 8 percre.
4. A maradék tejszínt verjük habosra a porcukorral, sóval, vaníliával.
5. Fokozatosan adjuk hozzá a zselatinos keveréket. Keverjük nagy fokozaton, amíg kemény nem lesz.
6. Tegyük hűtőbe felhasználásig.A csoki mázhoz:
1. Vízfürdő felett olvasszuk össze a csokit a vajjal, kukorica sziruppal.
2. Adjuk hozzá a likőrt és a sót.
4. A maradék tejszínt verjük habosra a porcukorral, sóval, vaníliával.
5. Fokozatosan adjuk hozzá a zselatinos keveréket. Keverjük nagy fokozaton, amíg kemény nem lesz.
6. Tegyük hűtőbe felhasználásig.A csoki mázhoz:
1. Vízfürdő felett olvasszuk össze a csokit a vajjal, kukorica sziruppal.
2. Adjuk hozzá a likőrt és a sót.
Az egész:
1. Vágjunk minden tésztát vízszintesen 3-ba. Így 6 lapot kapunk.
2. Rétegezzünk: tészta, vanília krém, tészta, krém, tészta, krém, tészta, krém, tészta, krém, tészta.
3. Ha közben instabilnak érezzük, tegyük be kicsit a hűtőbe.
4. Ha kész a torony, fedjük le fóliával és tegyük minimum 30 percre hűtőbe.
5. Vegyük ki, öntsük rá a meleg csoki mázat.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: